Humanitarne akcije

uskrrjaja (5)Udruga žena operiranih dojki Nada Rijeka je članica koalicije protiv raka dojke Europa Donna neovisne i neprofitne organizacije čiji su članovi grupe i podružnice iz zemalja diljem Europe. U suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska uključeni smo u humanitarnu akciju Dan narcisa kojom se kroz prodaju narcisa prikupljaju sredstva namijenjena prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Manifestacija se svake godine održava u više od 40 gradova diljem Hrvatske. Brojnim humanitarnim akcijama Udruga Nada prikuplja sredstva za svoje djelovanje, ali i za opremanje Klinike za kirurgiju i  Odjela onkologije KBC Rijeka.


Humanitarni koncert Pjesmom za Nadu-najava
Rijeka, 12. studenoga 2014.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAU petak, 14. studenoga s početkom u 18,30 sati održat će se tradicionalni humanitarni koncert “Pjesmom za Nadu”, koji Udruga žena operiranih dojki Nada iz Rijeke organizira s ciljem završetka akcije prikupljanja sredstava za nabavku oko 38 tisuća kuna vrijedne linearne sonde za ultrazvučni aparat, koji se nalazi u Centru za hitnu medicinu jedinica Sušak KBC-a Rijeka. Kako je kazala predsjednica Udruge Nada-Rijeka Katherine Trinajstić, inicijativu za nabavku linearne sonde pokrenuli su specijalizanti hitne pomoći na čelu s dr. Jasnom Mamuzom, nakon što je Udruga Nada provela humanitarnu akciju nabave ultrazvučnog aparata s linearnom sondom za potrebe Klinike za kirurgiju KBC-a Rijeka. Dr. Mamuza istaknula je kako će nabavka linearne sonde kao dodatne opreme za već postojeći UTZ aparat omogućiti kvalitetniju dijagnostiku nekih bolesti, povećati sigurnost hitnih postupaka, odnosno olakšati rad hitnog trakta. Voditelj Hitne službe KBC Sušak, docent Alen Protić, zahvalio se Udruzi Nada što svojom aktivnošću podupire rad hitne službe KBC-a, koja sa svojim 21 specijalizantom, što je najveći broj u Hrvatskoj, funkcionira gotovo na europskoj razini. Pjesmom za NaduPročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat kazala je kako Grad Rijeka kontinuirano podržava rad Udruge Nada, a uključit će se i u ovu humanitarnu akciju kupnjom dijela ulaznica za svoje volontere i suradnike. Da imaju veliko humano srce svojim sudjelovanjem na ovogodišnjem koncertu “Pjesmom za nadu” pokazali su ženska i muška klapa Kastav, Ženska klapa Luka, Muška klapa Grobnik, osebujni kanautor Danijel Načinović te Prve riječke mažoretkinje. Program će voditi Gordana Juretić-Perušić. Koraljko Pasarić pozvao je sve građane da kupnjom ulaznice pomognu humanitarnom  cilju i uživaju u vrhunskim izvedbama izvođača našeg kraja. Ulaznice se prodaju po cijeni od 50 kuna, a mogu se kupiti u Antikvarijatu Ex-libris, Riva Boduli 3b, Fotoreviji, Užarska 28, putem portala Kultura plus te jedan sat prije početka koncerta na blagajni HKD-a. Udruga žena operiranih dojki Nada osnovana je 1996. godine s ciljem pomoći ženama oboljelim, operiranim i liječenim od raka dojke, članovima njihovih obitelji i prijateljima. Udruga provodi program “Nadom do zdravlja” kojim nastoji unaprijediti kvalitetu liječenja i života članica. Od svog osnutka Udruga donacijama pomaže odjele onkologije i kirurgije KBC-a Rijeka i do sada je donirala čitav niz potrebnih aparata i opreme. IMAG1525Kako bi mnogobrojni građani, koji se uvijek u velikom broju odazivaju na humanitarne akcije udruge Nada, mogli vidjeti što je sve kupljeno od prikupljenih sredstava, dosad donirani aparati i oprema bit će prikazani na prigodnoj izložbi fotografija koja će u sklopu koncerta biti postavljena u atriju HKD-a.

HUMANITARNI ŠTAND POVODOM OBILEŽAVANJA “DANA ZDRAVIH DOJKI”
14.travanj

Uručena vrijedna donacija ambulanti za bolesti dojke i endokrinih organa kirurške klinike
Urucenje donacije 1Udruga žena operiranih dojki NADA predala je ambulanti za bolesti dojke i endokrinih organa Kirurške klinike KBC-a Rijeka donaciju u vidu Ultrazvučnog aparata s linearnom sondom koja omogućuje brzo postavljanje točne dijagnoze svih palpabilnih promjena dojki. U akciji koja je trajala godinu dana prikupljeno je 189.000,00 kn, a najviše sredstava za kupnju aparata izdvojila je Udruga NADA, zatim Grad Rijeka, PGŽ, Liga protiv raka PGŽ, te okolni gradovi i općine.

Urucenje donacije 2Riječ je o Ultrazvučnom aparatu s linearnom sondom koja omogućuje brzo postavljanje točne dijagnoze svih palpabilnih promjena dojki odmah, UTZ vođenu biopsiju sumnjivih lezija dojke sa širokom iglom kojom se dobiju cilindri tkiva za patohistološku analizu. Bolesnice time dobivaju bržu i kvalitetniju medicinsku uslugu (brže postavljanje dijagnoze), odnosno bolesnice s malignom bolešću dojke brže će biti upućene na operativni zahvat, a bolesnice s uznapredovalom malignom bolešću na sistemsko liječenje. Aparat  vrijedan 189.000,00 kn isporučila je tvrtka Iceberg International Trading iz Zagreba. Predaji donacije uz predsjednicu Udruge Nada-Rijeka Katherine Trinajstić prisustvovali su gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Ankica Perhat, zamjenica župana Marina Medarić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ Đulija Malatestinić, dr. Miljenko Lukanović, prim.dr.sc. Ira Pavlović-Ružić iz Lige protiv raka PGŽ, direktorica Iceberg International Trading doo Zagreb, Lela Maček. Urucenje donacije 3Kako je prigodom uručenja donacije naglasila prof.dr.sc. Renata Dobrila Dintinjana, rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu. U Hrvatskoj od malignih bolesti godišnje oboli između 27-28.00,00  tisuća ljudi.  Ukoliko se na vrijeme otkrije, uz operativni zahvat i zračenje, kemoterapiju, hormonsku terapiju, biološku i ciljanu terapiju, rak dojke je u velikom postotku izlječiv, a postotak izlječenja u nekim zemljama iznosi i do 85%. Dr. Miljenko Lukanović je pojasnio  kako donirani UTZ aparat s linearnom sondom  omogućuje brzo postavljanje točne dijagnoze i interesantan je za tumore koji se ne pipaju prilikom pregleda širokom iglom napravi se vođena biopsija sumnjivih lezija dojke, pa se patohistološka analiza dobije za dan-dva, čime se brže postavlja dijagnoza i ubrzava početak liječenja. U KBC Rijeka godišnje se obavi oko 450 zahvata na dojkama, a tijekom prošle godine kod 280 pacijentica nalaz je bio pozitivan. U ime jednog od donatora Grada Rijeke, gradonačelnik Vojko Obersnel zahvalio je udruzi Nada na uspješno realiziranoj inicijativi istaknuvši pritom kako se članovi udruge ne bave samo prikupljanjem sredstava već i jednako važnom promocijom preventivnih programa. Predsjednica Udruge Nada-Rijeka Katherine Trinajstić pozvala je sve građane da se uključe naredne subote 22. ožujka od 9 do 16 sati na Korzu, u već tradicionalnu humanitarnu akciju Dan narcisa prilikom koje se prodaju poklonjeni narcisi, a prikupljena sredstva namijenjena su prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke, odnosno kupnji druge sonde za UTZ aparat KBC-a na Sušaku.