Udruga za razvoj civilnog društva SMART–Volonterski centar Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka povodom Međunarodnog dana volontera koji se obilježava 5. prosinca, dodijelili su nagrade “Volonteri godine” za 2021. godinu.

Ovogodišnja tema “Volontirajmo sada za našu zajedničku budućnost” skrenula je pozornost na krizne situacije koje su nas zatekle posljednjih godina te na klimatske promjene, migracije i doprinos održivom razvoju.

Iz Rijeke i Primorsko-goranske županije nagrađeno je šest volontera. Osim pojedinaca, nagrada je dodijeljena i organizaciji čiji rad uključuje volontere.

“Pohvaljeni su i nagrađeni za pružanje podrške ranjivim skupinama, napuštenim životinjama, oplemenjivanje kulturnog života zajednice, brigu o okolišu, djecu i mlade”, istaknuli su u Volonterskom centru Udruge Smart.

Priznanja su uručili zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj koji su čestitali nagrađenima zahvalivši im na nesebičnom doprinosu zajednici u kojoj živimo.

Primorsko–goranske županije i SMART-a primili su Sandra Zgodić iz Društva za istraživanje i potporu, Jasna Čekade iz Udruge Franak i Franjo Vicić iz Kulturno umjetničke udruge Sklad, Bakar. Nagrade Grada Rijeke i SMART-a primili su Vlasta Tibljaš iz Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić, Antonio Letica iz udruge DePaul Hrvatska i Predrag Šimić iz Društva za zaštitu životinja Rijeka. SMART-ova nagrada “Organizator volontiranja 2021.” uručena je Društvu za istraživanje i potporu, a nagrada “Školski volonterski klub 2021., dodijeljena je Srednjoj školi Dr. Antuna Barca iz Crikvenice.

Dodijeljene su i pohvale Volonterskog centra Udruge SMART koje su primili su Bojana Kovačević, Srednja škola Delnice, Merima Ferk, Društvo za zaštitu životinja Rijeka, Lucija Pećarina, Centar za kulturu dijaloga, Katica Vukas, Udruga žena operiranih dojki Nada–Rijeka, Gorana Marković, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Katarina Erak, Društvo za istraživanje potporu, Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska–CroMSIC, Katolička osnovna škola “Josip Pavlišić”, Učenički dom Željezničko tehničke škole Moravice i Srednja škola Delnice.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine kako bi se istaknuo doprinos volonterki i volontera ekonomskom i društvenom razvoju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Posljednjih 15 godina u Primorsko-goranskoj županiji odnosno gradu Rijeci, obilježava se dodjelom nagrada “Volonteri godine” kako bi se zahvalili i skrenuli pažnju na vrijeme, trud, vještine i znanje kojega volonterke i volonteri ulažu u razvoj naše zajednice.

Izvor : jadranski.hr

Dodijeljene nagrade volonterima godine s područja PGŽ-među njima i gospođi Katici Vukas iz Udruge Nada