Slavimo 25-godišnjicu uz humanitarnu akciju sa Mirnom Sišul

Tijekom godina, uz pomoć sredstava koje je Udruga prikupila, realizirane su vrijedne donacije za KBC Rijeka, kojemu su darovane fotelje za kemoterapiju, madraci, bolesnički kreveti, TV-prijemnici...
Udruga žena operiranih dojki Nada – Rijeka koja svojim radom okuplja i pomaže ženama oboljelim i liječenim od malignih bolesti dojke, ove godine obilježava 25. godišnjicu djelovanja na području Primorsko-goranske županije i priprema se za obilježavanje nadolazećeg Dana narcisa.
Udruga je osnovana 1996. godine s ciljem okupljanja i pomoći ženama oboljelima i liječenima od karcinoma dojke te pružanja psihološke podrške i edukacije te postoperativnih vježbi i terapije koja je iznimno važna za spječavanje nastanka edema, kazala je predsjednica Udruge Nada Miranda Zakarija, navodeći kako uz psihološku stručnu pomoć i metode fizikalne terapije, Udruga godišnje organizira tri humanitarne akcije.

Riječ je o obilježavanju Dana ružičaste vrpce u listopadu, tradicionalnom koncertu »Pjesmom za Nadu« te nadolazećem Danu narcisa, akcijama kojima prikupljaju sredstva za rad udruge i nabavku razne bolničke opreme, a uz humanitarnu notu, redovito ukazuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Tijekom godina rada, ističe Zakarija, uz pomoć sredstava koje su udruga i njezine članice prikupile brojnim akcijama, realizirane su vrijedne donacije za KBC Rijeka kojemu su darovane fotelje za kemoterapiju, madraci, bolesnički kreveti, TV-prijemnici, ultrazvučni uređaj.
Odličnu suradnju imaju i s Medicinskom školom Rijeka čiji im učenici pomažu u akcijama te im je udruga donirala dvije edukativne lutke, a nedavno su novčana sredstva donirali i Udruzi žena oboljelim od karcinoma »Sv. Agata« iz Gline.

Osim toga, u sklopu projekta »Ruke Nade« članice izrađuju vlastite rukotvorine te su nedavno za »palčiće« donirale heklane hobotnice koje je izradila njihova članica.
Vjerujemo da imamo razloga biti zadovoljni ovim što smo do sada učinili, ali upravo ova 25. obljetnica, bit će nam poticaj da činimo još više, kazala je Miranda Zakarija ističući kako je za nadolazeće Dane narcisa koji se ove godine obilježavaju prvu proljetnu subotu, 27. ožujka, Udruga Nada pripremila iznenađenje.
S namjerom skretanja pozornost javnosti na rak dojke od kojih obolijeva sve više žena, ali i muškaraca, te podizanja svijesti i važnost brige o vlastitom zdravlju, Udruga Nada nastojat će prigodno obilježiti ovaj dan.
Zbog epidemiološke situacije tradicionalno obilježavanje Dana narcisa na Korzu je pod upitnikom i o njemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.
Ipak, nadajući se da će ovom akcijom uspjeti prikupiti novac za kupnju kemofotelje Klinici za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka te za rad Udruge, vrijedne ruke članica pripremaju i izrađuju unikatne radove na svojim radionicama.

Pri izradi navedenih uradaka velik doprinos dala je i akademska slikarica Mirna Sišul koja je objeručke prihvatila suradnju i osmislila vizual s motivom cvijeća koje će krasiti izrađene platnene torbe.

 

Izvor slika i tekst-NOVI LIST