Svjetski dan zdravlja svake se godine obilježava 7. travnja u spomen na godišnjicu osnutka Svjetske zdravstvene organizacije 1948. godine, a s ciljem podizanja svjesnosti ljudi o nekoj prioritetnoj zdravstvenoj temi.

Ove se godine Svjetski dan zdravlja obilježava pod sloganom “Naš planet, naše zdravlje”. Time se želi poručiti javnosti koliko je veliki utjecaj okoliša na zdravlje ljudi.

Vođen ovogodišnjom temom, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kao glavni nositelj javnozdravstvenih aktivnosti u Županiji, u ponedjeljak, 11.4.2022. god. od 10,30-13,30 sati organiziro je veliku završnicu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja, javnozdravstvenom akcijom na Korzu u suorganizaciji s Primorsko-goranskom županijom i Gradom Rijeka, a uz podršku JGL, Lige protiv raka PGŽ, Udruge žena operiranih dojki Nada, Invalidskog društva ILCO-Rijeka, Doma zdravlja PGŽ, Medicinske škole Rijeka, Komunalnog društva Čistoća d.o.o., Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka, Udruge Hepatos, Hrvatske udruge medicinskih sestara – podružnica PGŽ, Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Društva sportske rekreacije Carolina 3,2,1.

Kako bi se PGŽ uključila u globalnu kampanju, na Korzu se prigodno organiziralo:

– mjerenje krvog tlaka i šećera u krvi, očnog tlaka, jačine stiska šake,

– demonstracija osnovnog održavanja života za laike (CPR),

– kviz znanja o zdravlju,

– edukacija o pravilnom odvajanju/razvrstavanju otpada, projektu Riperaj, reciklažnim dvorištima, hijerarhiji gospodarenja otpadom i glomaznom otpadu,

– demonstracija uzorkovanja i ispivanja vode za piće,

– izložba radova od recikliranih materijala,

– pružanje informacija o Nacionalnim preventivnim programima,

– dijeljenje edukativnih i promotivnih materijala.

U rekreativno-zabavnom dijelu programa (od 11 – 12 sati) za građane se organiziralo vježbe razgibavanja (Medicinska škola), zatim ples na taktove pjesme Jerusalema (Centar za odgoj i obrazovanje), te na kraju vježbe opuštanja i disanja (DSR Carolina 3,2,1). Na Mololongu je udruga Nada u 9 sati održala svoj rediviti trening Nordijskog hodanja.

Treba istaknuti kako se Svjetski dan zdravlja obilježio i kroz aktivnosti Ispostava Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ. Tako je s nastavnicima i učenicima nižih razreda OŠ I.G. Kovačić iz Delnica u četvrtak (7.4.) od 9-11 sati organizirana šetnja od Škole do Lovačkog doma. U gradu Cresu se na Trgu Frane Petrića u četvrtak (07.04.) od 9-12 sati u suradnji s Ispostavom DZ PGŽ mjerio krvni tlak i šećer u krvi. U gradu Rabu se u četvrtak (7.4.) od 8-15 sati u prostorijama Ispostave NZZJZ PGŽ u suradnji s Ispostavom DZ PGŽ mjerio krvni tlak i šećer u krvi. U Opatiji se u subotu (9.4.) u organizaciji Kluba za športsku rekreaciju „Gorovo“ i brojnih partnera održao „10. hrvatski festival sportske rekreacije u nordijskom hodanju i pješačenju“ od 9,30-15 sati.

Kako nam je bilo na Korzu, pogledajte u fotogaleriji…

VELIKA ZAVRŠNICA OBILJEŽAVANJA SVJETSKOG DANA ZDRAVLJA