Proteklih dana javnost je zakupila rasprava o dostupnosti postoperativne terapije, limfne drenaže, bandaže onkoloških bolesnika operiranih od raka dojke koju provode zdravstveni sustavi diljem Republike Hrvatske.

Problematika limfedema tj. oticanja ruku, uz bolove i smanjenja opsega pokreta, osobito ramena, zbog odstranjivanja limfnih čvorova u pazuhu i zračenja kod operiranih od karcinoma dojke zahtjeva pravovremenu rehabilitaciju.

Dakle, rehabilitacija od strane posebno educiranih limfoterapeuta je neophodna i trebala bi biti dostupna svakom onkološkom bolesniku nakon operacije raka dojke. Nažalost, primjetili smo da ne postoji sustavno i ujednačeno rješavanje tog problema u Republici Hrvatskoj.

Govoreći iz iskustva možemo reći da u PGŽ situacija je nešto bolja nego u ostatku Hrvatske. Tako, educirani limfoterapueuti KBC-a Sušak te u Domu zdravlja, nastoje provoditi adekvatnu fizikalnu terapiju, dva puta godišnje nad svakim onkološkim bolesnikom koji je operiran od raka dojke te mu je takva fizikalna terapija potrebna.

Osim u zdravstvenom sustavu u Rijeci, postoperativna terapija koja je i preventiva nastanku limfedema, te limfna drenaža, bandaža dostupna je članicama u Udruzi “Nada”-Rijeka.

Udruga “Nada”-Rijeka nastoji djelovati kao podrška KBC-u Rijeka provodeći postoperativnu terapiju, grupnu ili individualnu, u sklopu projekta “Vježbam s Nadom”.

Projekt “Vježbam s Nadom” prepoznat je i od strane dm drogerie markt d. o.o. koji je svojom donacijom u 2022.g. omogućio da projekt ide dalje.

Dakle, svoju potrebu za informacijama i adekvatnom fizikalnom terapijom, operirani onkološki bolesnici od karcinoma dojke, mogu potražiti u Udruzi “Nada”-Rijeka.

Obratite nam se s povjerenjem.

POSTOPERATIVNA TERAPIJA TE LIMFNA DRENAŽA, BANDAŽA DOSTUPNA JE U UDRUZI “NADA”-RIJEKA