PROJEKT «VJEŽBAM S NADOM»
    Donator   PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA
  UKUPNO ODOBRENO SREDSTAVA 20.000,00 kn
  TRAJANJE PROJEKTA 2017
  KORISNICI USLUGA Žene u dobi od 18 – 90 godina
SAŽETAK PROJEKTA „Vježbam s Nadom“ – fizikalna terapija: odvijanje postoperativnih vježbi u svrhu smanjenja edema kao i poboljšanja fizičkog stanja članica, limfna drenaža na aparatu i ručna ovisno o preporukama doktora uz nadzor fizioterapeuta.
      CILJ PROJEKTA     OPĆI CILJ PROJEKTA:  
Glavni cilj je pružiti u što kraćem vremenu  ženama oboljelima od karcinoma dojke mogućnost kompletne dekongestivne fizioterapije nakon operacije  radi preveniranja razvoja limfedema i samim time težih posljedica po operiranu ženu.  
SPECIFIČNI CILJEVI PROJEKTA:  
1.  Nakon operacije raka dojke prevenirati nastanak limfedema.  
  2. Kod žena kod kojih je limfedem već nastupio smanjiti njegov intenzitet kombinacijom limfne drenaže, kompresivnog bandažiranja i provođenjem vježbi za zahvaćeni dio tijela sa različitim pomagalima.  
  3. Educirati korisnice kroz individualan rad i grupne radionice, o pravilnoj njezi ruke operirane strane, važnosti nošenja kompresivnog rukava u prevenciji razvoja limfedema i smanjenju istoga, važnosti kompresivnog bandažiranja i tehnici samobandažiranja, prevenciji ozljeda i stanja koja se mogu javiti kao posljedica osnovne bolesti, prilagodbi svakodnevnog načina života i novonastalom stanju.  
  4 Educirati volontere o pravilnoj njezi ruke operirane strane.  
    AKTIVNOSTI PROJEKTA 1. Uspostavljanje kontakta (općine i gradovi u PGŽ, srodne zainteresirane organizacije) dogovori o održavanju radionica.
2. Priprema promotivnog materijala, oglašavanje u medijima, informiranje javnosti o održavanju radionica.
3. Grupne vježbe se provode jednom tjedno tijekom cijele godine u prostorijama Udruge ili u gradovima i općinama PGŽ – ovisno o zainteresiranosti i broju korisnika. Vježbe imaju za cilj smanjenje nakupljene limfne tekućine stimulacijom limfnog toka, smanjenju bolova na operiranoj strani, poboljšanju pokretljivosti operirane ruke. Zbog učestale osteoporoze kod žena podvrgnutih kemoterapiji i zračenju vježbama se utiče na cijelo tijelo.
4. Individualne vježbe se provode samostalno ili nakon ručne ili aparaturne limfne drenaže i kompresivnog bandažiranja tijekom cijele godine. Na radionicama za volontere se obrađuju pitanja koja se mogu pojaviti u kontaktu sa novo operiranim pacijenticama.
            REZULTATI PROJEKTA PROJEKTOM JE OBUHVAĆENO KORISNIKA
IZRAVNI NEIZRAVNI
30 100
GLAVNI REZULTATI PROVEDBE AKTIVNOSTI SU:
1. ranim uključivanjem žena u individualne ili grupne programe postignut što bolji oporavak operiranih žena, omogućen lakši nastavak sa ranije usvojenim načinom života, olakšan povratak u obiteljsko okruženje, omogućen povratak na posao ukoliko im to bolest i vrsta  radnog mjesta dozvoljavaju te olakšano snalaženje u novonastaloj situaciji.
2. 30-tak žena oboljelih od karcinoma dojke uključeno u individualne i grupne vježbe, – 30-tak žena oboljelih od karcinoma dojke uključeno u edukativne radionice, 5 volontera uključeno u edukativne radionice te rad Udruge Nada, 500 građana informirano o problemima raka dojke i prevenciji, promocija rada Udruge Nada, upis novih članova i simpatizera Udruge.