Rijeka, 16. ožujka 2016. /sa web stranice Grada Rijeke/

tw-logo_400x400
iz NOVOG LISTA

Untitled-1U subotu, 19. ožujka od 9 do 16 sati na riječkom Korzu, ispred zgrade Grada Rijeke, u organizaciji Udruge žena operiranih dojki Nada, održat će se humanitarna akcija Dan narcisa. Građani se pozivaju da se kupovinom narcisa pridruže nacionalnoj akciji borbe protiv raka dojke. Cilj ovogodišnje akcije je prikupljanje sredstava za kupnju Opremljenih kreveta za odjel kirurgije KBC-a Rijeka i rad Udruge Nada-Rijeka

Danijela Aquilante Ravlić, predsjednica Udruge Nada Rijeka, najavila je ovu humanitarnu akciju te pozvala građane da se odazovu u što većem broju, upozorivši pritom na važnost preventivnog pregleda žena zbog ranog otkrivanja karcinoma dojke.

Dan narcisa (1)Podršku akciji i cjelokupnom radu Udruge Nada daju i Grad Rijeka te Primorsko-goranska županija. Ankica Perhat, pročelnica odjela za zdravstvo Grad Rijeka, dodala je kako Grad Rijeka dugi niz godina sudjeluje i surađuje s Udrugom Nada, ali i Ligom protiv raka, te prati i podupire njihov rad i aktivnosti koje su potrebne ženama u tim situacijama.

Na konferenciji su sudjelovale i Đulija Malatestinić, pročelnica Odjela za zdravstvo PGŽ, Helena Glibotić Kresina. voditeljica Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Ira Pavlović-Ružić – predsjednica Lige protiv raka PGŽ te Jadranka Blatt, dogradonačelnica Grada Cresa. Ira Pavlović-Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ i onkolog, statističkim je podatcima upozorila na veliku prisutnost karcinoma dojke u Republici Hrvatskoj, ali i mogućnost potpunog izlječenja žena ako se bolest na vrijeme otkrije. Čak 2500 žena u Republici Hrvatskoj godišnje oboli od karcinoma dojke, a svega se 10-25% otkrije na vrijeme, odnosno u prvom stadiju bolesti. Statistike kažu da je oboljelost žena u PGŽ iznad Hrvatskog prosjeka oboljelih od karcinoma dojke. Danas u Hrvatskoj postoje nacionalni i lokalni programi preventivnog otkrivanja karcinoma dojke, a žene se dva puta godišnje pozivaju na preventivni pregled, na koji se odazove svega njih 60%. Ciljana skupina preventivnih pregleda dojki mamografijom su žene starosti od 50 do 69 godina. Valja istaknuti kako je ovo druga po smrtnosti vrsta karcinoma, ali i bolest koja se može kontrolirati, liječiti ili izliječiti, ukoliko se na vrijeme otkrije. Udruga Nada u proteklih gotovo dvadeset godina provela je niz aktivnosti s ciljem pružanja psihološke, pravne, humanitarne te medicinske pomoći ženama oboljelima i liječenima od raka dojke te njihovim obiteljima. Udruga Nada trenutno provodi niz aktivnosti, od pružanja psihološke podrške oboljelima i njihovim obiteljima, preko fizikalne terapije i kreativnih radionica, do programa prevencije kroz edukaciju žena za samopregled dojki i izdavanja glasnika Udruge Nada “Glas Nade”. Cilj Dana narcisa, koji se istovremeno održava u pedesetak hrvatskih gradova u suradnji s organizacijom Europa Donna Hrvatska, jest podići svijest građana o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka. U sklopu humanitarne akcije na Korzu će se članicama Udruge Nada i ostalim volonterima pridružiti i grupa ENI, klapa Reful, Mario Lipovšek Battifiaca, te iz HNK Ivana pl. Zajca Igor Vlajnić, Tanja Smoje, Cristina Lukanec i Ivana Brucka. Više na mrežnim stranicama Udruge žena operiranih dojki Nada. (Mia Mohorić)  
Predstavljanje “DANA NARCISA” u medijima