RAK DOJKE- LIJEČENJE

Liječenje raka dojke sastoji se od više metoda, a ovisi o stupnju proširenosti bolesti, vrsti tumorskih stanica i njihovoj zloćudnosti, osjetljivosti tumora na hormone i o dobi bolesnice s obzirom na menstruacijski ciklus.

Metode liječenja su:

  • -kirurško liječenje
  • -zračenjem
  • -hormonsko
  • -lijekovima (kemoterapija)
KIRURŠKO LIJEČENJE

Kirurškim se liječenjem uklanja tumor u dojci i njenoj okolini (pazušna jama). U liječenju raka dojke na prvom mjestu stoji operativni zahvat, pri čemu opsežnost zahvata ovisi o veličini i proširenosti tumora kao i odnosu između veličine tumora i veličine dojke

Dvije su glavne vrste kirurškog liječenja:

  • poštedna operacija dojke operacije tijekom kojih se odstranjuje tumor, ali ne i čitava dojka. Tom operacijom se pored samog tumora odstranjuje i dio zdravog tkiva oko tumora. Poštedna operacija se provodi ako je u dojci samo jedan tumor i ako je manji od 3-4 cm u promjeru. Ako se nakon uklanjanja tumora patohistološkim pregledom ustanovi da na rubovima odstranjenog tkiva ima stanica raka bit će potrebna još jedna operacija tzv.re-ekscizijska operacija. Tom se operacijom uklanja dodatno tkivo s mjesta s kojeg je uklonjena prva kvržica. Provodi se zato da bi se dobili čisti rubovi oko mjesta gdje se nalazio tumor.
  • operacija kojom se uklanja dojka (mastektomija) – tom se operacijom uklanja cijela dojk

Postoji više vrsta mastektomije

  • 1.Jednostavna ili potpuna mastektomija – uklanja se cijela dojka
  • 2.Mastektomija sa poštedom kože- uklanja se tkivo dojke i bradavica, ali ostaje koža dojke poput kese u koji se usadi implantat ili tkivo sa leđa.
  • 3.Modificirana radikalna mastektomija – uklanja se dojka i limfni čvorovi u pazuhu.
  • 4.Radikalna mastektomija – uklanja se dojka, pazušni limfni čvorovi i prsni mišić ispod dojke. Ta se vrsta operacije nekad često obavljala, ali danas je rijetka. Ovaj postupak koristi se samo u rijetkim slučajevima kada se tumor proširio na prsne mišiće.
  • Ove vrste operacija provode se u potpunoj anesteziji i ostaje se u bolnici nekoliko dana. Povratak na uobičajenu dnevnu rutinu može trajati od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Neke od čestih dugoročnih nuspojava ove operacije obuhvaćaju gubitak osjeta na mjestu reza te osjetljivost operiranog područja.

-uklanjanje limfnih čvorova – limfni čvorovi su organi kroz koje protječe tjelesna tekućina: limfa. Čvorovi imaju obrambenu ulogu jer poput filtera zadržavaju čestice, bakterije i stanice tumora.

Tako iz dojke većina limfe odtiče u pazuh gdje se stanice raka zadrže u limfnim čvorovima kao prvoj barijeri. Odstranjivanjem ovih čvorora i njihovom analizom dobiju se važne informacije za daljnje liječenje, a ujedno se smanjuje rizik od razvoja bolesti u tom području. Budući da je medicinski naziv za pazuh aksila ova se operacija naziva disekcija aksile. Operacija limfnih čvorova provodi se u anesteziji.

Postoje dvije vrste uklanjanja limfnih čvorova:

  • 1.Standardno uklanjanje limfnih čvorova – limfni čvorovi nalaze se u tri sloja ili razine. Kada se rak dojke širi obično prvo zahvaća prvu razinu, a zatim drugu i treću. Operacijom se iz pazušnog područja uklanjaju limfni čvorovi prve dvije razine ako se u njima nalaze tumorske stanice. Odstanjuje se obično bar 10 limfnih čvorova. Odstranjivanjem limfnih čvorova mogu se ozlijediti obližnji živci, što dovodi do osjećaja boli i utrnulosti u ruci. Druga česta komplikacija je limfni edem. To je nakupljanje limfe u ruci što dovodi do oticanja i ukrućenosti ruke i ramena, te ponekad do infekcije i boli. Vjerojatnost nastanka limfnog edema povećava se s brojem uklonjenih limfnih čvorova
  • 2.Uklanjanje limfnih čvorova čuvara (sentinel) – ukoliko prije operacije limfnih čvorova ne postoji sumnja da je rak zahvatio limfne čvorove uklanja se samo sentinel čvor „stražar na vratima pazuha“. Sentinel čvor je prvi pazušni čvor koji je odgovoran za dreniranje područja dojke zahvaćenog tumorom. Najčešće se radi o jednom čvoru, ali može ih biti i više. Ako su u limfnom čvoru čuvaru prisutne tumorske stanice, kirurg će učiniti disekciju aksile.